Startpagina

zaterdag, maart 31, 2007

Union Square / 14th Street, NYC

Union Square, een van de ijkpunten in onze trip omdat het een knooppunt is van metrolijnen en je in de straten rond dit plein allerlei zeer interessante winkels hebt. Niet alles is wolkenkrabber, verspreid over Manhattan zijn er steeds nog wel wat open ruimtes, pleinen, parkjes. Central Park is daar natuurlijk het bekendste en grootste voorbeeld van.

Een van de winkels in de buurt is Strand Bookstore, een winkel met nieuwe en met afgeprijsde boeken van goede kwaliteit, een combinatie van Atheneum boekhandel en De Slegte met 30 kilometer boeken.

En natuurlijk leverde dat weer de aanschaf op van een set bakboeken die je of niet kunt krijgen in Nederland of die bij Strand tweedehands voor een hele fijne prijs in dollars te koop zijn. Scheelt echt heel veel geld ten opzichte van een zaak als Amazone of Bol.com. Ik heb Catch-22 gekocht van Joseph Heller. De groene tas van Strand die je ziet is echt loodzwaar en ik begin al aan enig overgewicht te denken voor de terugreis, dat wordt bijbetalen als dat zo doorgaat!

Je kunt zien dat het fris is buiten, vlak boven het vriespunt. Achter me zie je de 14e straat, op nummer 25 is daar een gitarenzaak die je niet voor mogelijk houdt, Guitarcenter. Ook zit er vlakbij een ultieme delicatessenzaak waar ze appels per stuk verkopen. Als je alleen al door het raam kijkt, loopt het water uit je mond van het prachtige fruit, heel mooie salades, verse groenten, kant-en-klare maaltijden, pasta-gerechten etc etc.

Het is een fabeltje dat er in Amerika geen eetcultuur zou zijn met verse ingredienten, je vindt in NYC overal zaken met eten dat aan de hoogste eisen van versheid voldoet. Je zult het zien in mijn posting over culinair NYC. In the Wholefoodsmarket die je hier ziet op Union Square kun je meemaken hoe NYC zijn eten inkoopt. Onvoorstelbaar, meer dan 30 kassa's, een perfecte organisatie, een lift voor je karretje en een kwaliteitsproducten! Deze formule zou in Nederland goud kunnen opbrengen. Deze winkel is onvoorstelbaar druk, maar nu merk je dat de New Yorker wellicht een eigenheimer is, maar wel veel meer discipline kan opbrengen dan menig niet opgevoede Nederlander. Er valt in deze zaak geen onvertogen woord.

Zomaar een sfeerbeeld van een straat en je ziet dat de politie wat meer aanwezig is dan bv in Amsterdam waar je ze met een lampje moet zoeken soms.

Hier beneden kun je mooi zien dat de watervoorziening in NYC vaak verloopt via watertanks die boven op het gebouw staan. Dit om de waterdruk op peil te kunnen houden.

Ook op Manhattan wordt nog wel eens wat oude zooi gesloopt en nieuw gebouwd, binnen de totale sfeer vind ik dit niet lelijk. Leuke penthouses zo te zien. Zo'n flat loopt al aardig in de papieren, maar het lijkt me wel interessant wonen rond het plein.

Geen opmerkingen: