Startpagina

donderdag, augustus 09, 2007

The Empire State building - Apotheose NYC

Dit is een foto om te laten zien hoe hoog het Empire State Building toch wel is. Overal ter wereld worden walgelijk hoge torens opgericht, maar dit gebouw behoudt zijn eigen karakter en charme. Het is een icoon uit de crisisjaren, 1929 - 1939.

Eerst het uitzicht naar het noorden en dan gaan we verder met de klok mee. Links zie je een flard van het Central Park. verder naar het noorden Harlem, Spanish Harlem en The Bronx aan de rechterzijde.

We gaan al iets meer naar het noordoosten... Iets uit het midden herkennen de diehards nog steeds het "Panam" gebouw dat tegenwoordig plaats biedt aan medewerkers van Metlife nadat Panam failliet ging. Op het dak is een heli-haven.

Uitzicht naar het oosten met links Queens en rechts Brooklyn.

Hier kijk je richting een woud aan "appartment buildings". Ze lijken klein maar zijn vaak toch ongeveer 40 verdiepingen hoog. Kijk maar eens op internet ze zijn vaak te huur en daarmee een goed alternatief voor een hotel. Zeker als je met een groepje gaat of als je gesteld bent op iets meer ruimte en privacy. De prijs is verschillend maar zal je vaak meevallen.

Hier kijk je naar de Lower Eastside, vroeger een no-go area van zwervers en crack gangs. The Bowery was echt berucht in de tachtiger jaren, maar nu zitten er trendy cocktailbars. Soms kan een zero-tolerance beleid helpen een stad weer in het gareel te krijgen (iets voor Cohen?). Op de achtergrond, aan de andere zijde van de rivier, zie je het centrum van Brooklyn en een glimp van Brooklyn Bridge.

Nu zie je de achtergrond die Twan Huys voor de NOS gebruikte op 11/9/2001, na de aanval op het WTC. Het klopt, de torens staan er niet meer. Je kijkt naar het zuidpuntje van Manhattan, met het Financial center, Battery Park en de steigers van de Staten Island ferry. Het is ook het oudste gedeelte van het eiland waar de Nederlanders woonden in de 17e eeuw. Een gedenkteken herinnert aan ze, net als veel straatnamen. Rechts in de achtergrond zie je heel vaag het Vrijheidsbeeld.
In het zuiden van Manhattan vindt je wijken als Little Italy, Chinatown, Soho en het vermaarde Greenwich village, waarvan je hier een over-all beeld ziet.

De westkant van Manhattan met uitzicht naar Yersey City, East Rutherford etc. Het is de staat New Yersey en met veel fantasie kun je Hackensack, New Yersey zien, waar ooit Jimi Hendrix zijn carriere begon als begeleidend gitarist voor Otis Span.

Geen opmerkingen: