Startpagina

donderdag, november 30, 2006

Inval in de Varkensbaai - Cuba 1961

Naast de hiervoor beschreven ruine van een suikerfabriek staat een gebouwtje dat als museum dient voor de inval in de Varkensbaai 1961.Dit is in het kort het verhaal:

In 1961 was Kennedy president van de VS, weet je nog wel die "aardige" president met die pretoogjes.

Toch werd ook onder zijn bewind Cuba enorm afgeknepen. Allerlei gedonder met uitgewezen diplomaten en allerlei boycotacties van Cubaanse producten. Het budget van de CIA om acties voor te bereiden die het bewind van Castro omver moesten werpen, werd verveelvoudigd.

Op 14 april 1961 voeren ca 1400 Cubaanse ballingen, getraind door de CIA, weg vanuit Puerto Cabeza, Nicaragua om op 17 april te landen op de kust van Cuba. Het plan was om voor de landingen de Cubaanse luchtmacht in 1 klap uit te schakelen met bombardementen, maar dat lukte niet.

De bannelingen landden in de Varkensbaai, Bahia de Cochinos, maar ondervonden daar veel meer tegenstand dan verwacht. Kennedy had gegokt dat de Cubanen pro-VS waren en dat Castro geen enkel draagvlak had onder de bevolking. Dat viel even vies tegen voor de heren. Castro was in staat om in 3 dagen tijd een behoorlijk leger op de been te brengen en hij zette de tegenaanval in, met succes. Vanuit dit kantoortje coordineerde hij de militaire operatie.Uiteraard wordt de victorie breed uitgemeten in het museum, maar ach, iedereen mag daar zijn eigen gedachten bij hebben. Ook al weet ik dat het Marxisme niet werkt, ik kan soms ook verschrikkelijk kwaad worden om dat domme Amerikaanse hypocriete ego en die bezitterigheid, het lijken wel Duitsers.


Deze compleet mislukte actie is uiteraard een zwarte bladzijde binnen de CIA, zoals er helaas nog velen zouden volgen. Op zijn minst vreemd is wel dat de luchtmacht van de VS geen luchtsteun verleende tijdens de CIA-landingen, ook weer zo'n mysterieus puntje in de geschiedenis. Kennedy had hier de opdracht toe moeten geven. Misschien dat hier al duidelijk wordt, dat Kennedy en de CIA twee totaal verschillende werelden vormden binnen de VS. Bedenk dat de moord op Kennedy in 1963 werd uitgevoerd door een samenwerking tussen CIA en de Maffia, waarbij Lee Harvey Oswald als afleidingsmanouvre werd gebruikt. De connecties tussen Oswald, de CIA, de Maffia en Cubaanse bannelingen in de VS zijn in vele boeken beschreven. Het kan allemaal geen toeval zijn, zou Oliver Stone zeggen.

Je mag nu zelf proberen te bedenken waar de Cubanen van vandaag bang voor zijn als Castro overlijdt. Dit billboard in Havana kan je wellicht helpen bij het beantwoorden van deze vraag.


Geen opmerkingen: