Startpagina

woensdag, augustus 31, 2011

Rondvlucht met F50 - 31/08/2011

Woensdagochtend 31/08/2011 word ik om 5.50 duidelijk gespannen wakker, ik ga vandaag een uniek gebeuren meemaken. Er staat een rondvlucht op het programma met een Fokker50 boven Haarlem en omstreken. Dit ter viering van het feit dat precies honderd jaar geleden Anthony Fokker voor het eerst een rondje vloog om de toren van de grote of St Bavo kerk in Haarlem met zijn zelf ontwikkelde vliegtuig de Spin.

Voor mij roept dat allerlei emoties op:

- ik heb 5 1/2 jaar bij Fokker gewerkt in de automatisering tot het faillissement
- ik ben een vlieg / luchtvaart enthousiast
- ik heb dit vliegtuig zien ontstaan aan de eindlijn op Schiphol Oost
- de Fokker50 was destijds zijn tijd vooruit en ik ben er een keer mee naar Hamburg gevlogen
- ik ga weer een keertje met de P-bus, tegenwoordig lijn 193 van Connexxion
- ik ging al met mijn moeder en oma naar Schiphol Oost met Maarsse & Kroon op de woensdagmiddag
- ik stond altijd jaloers te kijken naar de mensen die instapten op het bordes
- vliegen is kicken

De route naar Schiphol Centrum / Plaza ken ik uit mijn hoofd. Ik reis hem elke werkdag, op weg naar Amstelveen. De P-bus (193) kent ook geen verrassingen dus ik bereik zonder problemen mijn doel.
Aan de Thermiekstraat 14 op Schiphol Oost heeft KLM een speciaal gebouw neergezet, een terminal waarvandaan je kunt vertrekken voor speciale vluchten, bv als je wilt vliegen met een zakenjet. Hier zie je het platform waar de kleinere vliegtuigen staan opgesteld. Ook onze Fokker50 zal daar later worden geparkeerd.

Dit is de eerste herinneringsvlucht van 9.00 uur, er zijn ook nog vluchten gepland op 31/8 en komend weekend, 3 en 4 september.


Dit is het terminalgebouw:


Er waren aardig wat mensen verzameld, uiteindelijk gingen we met 48 passagiers de lucht in, 2 plaatsen onbezet waarvan 1 naast mij. Dat kwam perfect uit, ik zat aan het raam en had lekker de ruimte. Aan boord ook een ploeg van RTV Noord-Holland, ik neem aan dat we daar ook nog wel iets van te zien en horen krijgen.


Leuk zo'n gebouw, met dezelfde aanduidingen als het grote Schiphol.


Na een officiƫle veiligheidsscan (ja we doen het niet voor minder...) staan we op het platform en worden we per bus naar het vliegtuig vervoerd.


En ja daar staat onze Fokker50 al te wachten, de PH-KXX gebouwd in 1992 bij Fokker op Schiphol Oost, thans in gebruik bij Denim Air.Mijn echtgenote zou later zeggen, goh wat een gaaf trapje...hahahahaha. In een mum van tijd zat iedereen op zijn plek, ik zat rij 11 plaats F aan het raam. De verslaggever van RTV Noord-Holland zit hier schuin voor mij met zijn koptelefoon op.


Achter mij een 13 jarige knaap die nog nooit had gevlogen. Wat had die gozer een plezier, geweldig. Na de bekende veiligheidsmededelingen van de stewardess aan boord, gingen we van start.

Vluchtgegevens:

Start om 9.10 vanaf baan 22, naar het zuiden.


Wolkenbasis op 2000 ft, wij vlogen op 1200 ft.  Perfect uitzicht.Bocht naar rechts richting Haarlem. Aanvliegroute via Noordzee, voorbij Ijmuiden een bochtje rechts en vanaf het noorden over Haarlem. Bocht bij Heemstede en daarna vanuit het zuiden over Haarlem. Doorvliegen over het duingebied, vervolgens de Hoogovens tot aan de rand van Alkmaar (AZ stadion uit de lucht) en dan weer een bocht naar rechts om terug te keren naar Schiphol.

We landen ook weer op Schipholbaan 22 en dat betekent dat we over Amsterdam binnenkomen, prachtig beeld van mijn geboortestad. Na ongeveer 25 minuten landen we weer veilig en kan het nagenieten beginnen. Eigenlijk ben ik de hele dag van slag, wat een ervaring!

In de aankomsthal staat weer een groep mensen te wachten voor de tweede vlucht en we kunnen hen alvast geruststellen, het was grandioos.

Grappig detail is dat ik hen een uurtje later over mijn ABN AMRO kantoorflat in Amstelveen heen zie vliegen als zij via de Beneluxbaan landen.


Geen opmerkingen: