Startpagina

dinsdag, november 18, 2008

Kent State University - 4 mei 1970

Ik zat aan de hand van Obama's verkiezing tot president van de VS zomaar wat te surfen in de roemrijke geschiedenis en toevallig werd er van beneden geroepen dat Neil Young wederom oud materiaal tot een cd heeft geperst onder de naam 'Sugar Mountain'.

Ik zoeken op YouTube en van het een kwam het ander. Ik stuitte opeens op het aloude nummer Ohio van Neil Young. Al zolang dat nummer bestaat gaat er een soort verontwaardiging door me heen als ik het hoor. Een soort nekharen omhoog nummer en het blijft me steeds pakken.

Het nummer verhaalt over het doodschieten van 4 studenten en het verwonden van 13 anderen op de campus van de Kent State University in Ohio op 4 mei 1970, onze dag van de Dodenherdenking. Zeker ook omdat 4 mei de sterfdag is van mijn ex schoonmoeder heeft die dag toch al zoveel lading.


De groep die u hier ziet afgebeeld heeft de meeste fatale schoten gelost onder het mom van zelfverdediging. U denkt toch niet dat een groep studenten die protesteren tegen de oorlog in Vietnam deze groep van de Nationale garde serieus in gevaar kan brengen? Volgens goed Amerikaans gebruik, kwamen ze er nog mee weg ook na een lachwekkende rechtszaak.

Later is door Bob Haldeman, de persoonlijke adviseur van Richard Nixon, president in 1970, verklaard dat al deze incidenten die werden omgeven door dubieus optreden van de overheid tegen haar burgers die opkwamen voor hun rechten, de opmaat vormden voor de latere Watergate affaire in 1973. Bob Haldeman is in deze affaire als een van de eersten geslachtofferd om Nixons hachje te redden, gelukkig vergeefs.

Richard Nixon, een op macht beluste pathologische leugenaar, gebruikte grimmige groepen als op de foto om zijn macht kunstmatig te verdedigen tegen een ieder die hem niet goedgezind was.

Ik zie hier duidelijk een paralllel met de Bush-dynastie die geen studenten als tegenstander meer vindt zoals in 1970, maar zich dan maar richt op vermeende terroristen die ze gewoon zonder proces opsluiten. Hun hele land in rep en roer voor een onzichtbare vijand die ze zelf kweken.
En ik ben er zelf nog steeds van overtuigd dat Bush cs de aanslagen op 9/11 makkelijk hadden kunnen voorkomen. Ze hebben het niet gedaan en hebben de aanslagen gebruikt om hun land op te zadelen met 2 oorlogen, een kredietcrisis en diepe verdeeldheid met hun vroegere bondgenoten.

De foto uit 1970 staat nog steeds symbool voor de manier waarop veel mensen ook vandaag nog tegen de VS aankijken. Een agressief land geschoeid op een overdaad aan gelegaliseerd geweld, waar burgerrechten vertrapt worden en waar alles groter, hoger en meer moet.

Ik wens Obama veel gezondheid en veel verstandige beslissingen toe.

Geen opmerkingen: