Startpagina

zaterdag, juni 02, 2007

Het heiligdom van het broodbakken in NYC


Hier is het, een bedevaartplaats voor de echte broodbakkers, 533 West 47th Street NYC, NY, USA, "Sullivans Bakery".

Hier is de basis gelegd voor het "No-Knead Bread" (brood dat je niet kneedt), een "Artisan" manier van bakken. Voor de details kun je naar het weblog van Arden. Het begon allemaal met een artikel in The New York Times, dat ook nog op het internet kan worden gelezen.
Hoe je het bakt, daar ga ik hier niet op in, ik bied meer de sfeerbeelden als je er als argeloze wandelaar een bezoek brengt.

Lekker he, al dat brood. Dit zijn kwaliteitjes..........En ik wil nu niemand meer horen met het verhaal dat de USA geen kook- en bakcultuur heeft..... Volgens mij ben je je hele leven bezig als je alle gezonde recepten wil maken die in de USA worden beschreven, in boeken en op een nieuw medium als het internet, in duizenden weblogs.

Best wel knus zo'n winkel in NYC. Vergis je niet, NYC is natuurlijk een grote stad maar het wemelt er van de knusse plekken die je gewoon even moet opzoeken. Niet bang zijn voor het avontuur en stappen. Op het internet vind je een ongelooflijk grote hoeveelheid info, je hebt voorpret en het scheelt je heel veel tijd tijdens je trip. Je print alle adressen uit en je gaat.

Je kunt hier allerlei cursussen volgen om het bakken onder de knie te krijgen.

Een kijkje in de opslag, het is al laat in de middag dus het meeste brood is al weg. Reken maar dat brood bakken een hard vak is, maar deze bakkerij is volgens mij echt big business. Een lovend artikel in The New York Times zal hen geen windeieren hebben gelegd. Want als dat artikel door een broodbakster in Nederland is opgepikt, zal dat ook in NYC zijn weerslag hebben gehad.

Er stond een mini-Van voor de deur om ook deze laatste bestelling naar de plaats van bestemming te brengen, deze zaak gaat volgens mij elke dag los. En ja, als je alleen al naar deze broden kijkt, krijg je trek.

Geen opmerkingen: