Startpagina

zaterdag, januari 02, 2010

Rekenen voor de wetenschap met de BOINC manager

Sinds alweer enige tijd is het mogelijk om de computercapaciteit die je thuis niet benut als je computer is ingeschakeld, te benutten voor het rekenwerk aan grote wetenschappelijke projecten die maatschappelijk relevant zijn. Wat in feite gebeurt is dat alle computers die meedoen, worden samengebracht tot 1 gigantische supercomputer die rekenwerk kan verrichten voor bijvoorbeeld het onderzoek naar ziekten zoals Alzheimer en malaria. Met behulp van deze enorme computercapaciteit kunnen deze onderzoeken veel sneller resultaat opleveren.

Bedenk dat uw computer tegenwoordig zo sterk is dat hij eigenlijk heel veel tijd niets doet. Als u even pauzeert voor een bakje koffie of even de uitslag van popstars gaat bekijken, dan staat uw computer ongebruikt. Ook bij het draaien van de screensaver of tijdens de rook- en plaspauzes blijft uw rekenkracht voor een groot deel ongebruikt. Van deze momenten wil de wetenschap graag profiteren. Het kost u niets, en het levert heel veel op.

Een voorbeeld:
Sony heeft de Playstation uitgerust met mogelijkheden om aan dit soort projecten op het internet mee te doen. Nu wil het geval dat de Playstation beschikt over een zeer sterke computerchip en u raadt het al, al deze computerchips tezamen vormen een enorme rekencapaciteit. Nu heel veel mensen met een Playstation meedoen, is er een onwaarschijnlijke hoeveelheid rekenkracht beschikbaar gekomen waar de wetenschap zeer nuttig gebruik van maakt.

De makkelijkste weg om mee te doen is het downloaden van de BOINC manager, een programma waarmee u zich kunt aansluiten bij een of meer wetenschappelijke onderzoeksprojecten naar keuze. Ikzelf doe mee met malariacontrol.net. Als u daar gaat meerekenen, kunt u zich aansluiten bij mijn groep BAKMAARRAAK. Dat verpicht u verder tot niets, maar uw behaalde punten worden dan opgeteld bij een groter geheel. Leuk voor de statistieken.

Ik zou zeggen, begin het jaar 2010 eens anders en sluit u aan.

Veel gezondheid en liefde toegewenst in 2010!!!!!

Geen opmerkingen: