Startpagina

zondag, januari 21, 2007

Cuba - Nog een snuifje Havana 4

Hier zijn we beland in het hart van Cuba, Plaza de la Revolucion, Havana. Hier hield Castro zijn urenlange tirades tegen het imperialistisch kapitalisme. Je zult zo zien dat dit een van de weinige echt Stalinistische plekken is die je in Cuba vindt. Heel macaber, geen sfeer, geen aankleding, stil op straat, kil, grijs. De ministeries om het plein zijn verwaarloosd, grotendeels geblindeerd met zonneschermen en bieden een troosteloze aanblik. Het deed me denken aan mijn bezoek aan Roemenie in 1977.

De held van de Revolutie, Ernesto 'Che' Guevara, vereeuwigd op de muur van het ministerie van Defensie.

Hier worden de tribunes gebouwd als het weer eens tijd is om het volk te verwittigen van de zegeningen van het falende systeem. En of het vaderland er echt is voor de mensen, is zeer sterk de vraag.


Het Minsterie van Informatie, eigenlijk de Cubaanse CIA. Die schoteltjes staan er niet voor niks op, het is geen steunzender voor UMTS of zoiets.

Een fantasieloos monument in grijze steen voor een van de grondleggers van de Cubaanse staat, Jose Marti. Voor schoolkinderen een verplicht uitstapje. Het verblijf van Castro is er rechts naastgelegen, maar afgeschermd met bomen en militairen.
Het Capitolio, het schijnparlement van Cuba. Voor de Revolutie werd hier de macht verdeeld door corrupte regeringen gesteund door de VS. Erna zaten er jaknikkers die in de beste tradities van het socialisme de leider welwillend toeklapten.
Geen opmerkingen: